چرا با پرداخت وام ۵ میلیارد دلاری به ایران مخالفت شد؟

پیام اقتصاد: در حالیکه در بحبوبه شیوع ویروس کرونا، ایران از صندوق بین‌المللی پول، درخواست وام ۵ میلیارد دلاری کرده بود، مجمع عمومی این نهاد بین‌المللی برای بررسی درخواست‌ها تشکیل شد، اما با تقاضای ایران موافقت صورت نگرفت.

0
به نظر می‌رسد تحریم‌های آمریکا مهم‌ترین مانع برای اعطای وام به ایران است، چرا که این کشور بزرگترین سهامدار صندوق بین‌المللی پول به شمار می‌رود و با توجه به اینکه موافقت آمریکا بسیار مهم است، سردمداران این کشور با دادن وام به ایران موافق نیستند، از سوی دیگر ورود ایران به لیست سیاه FATF نیز در این رابطه ممکن است تاثیر داشته باشد.
در همین رابطه خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داده که صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، کمک‌های فوری خود را به کشور‌های در حال توسعه و کم درآمد در سراسر جهان آغاز کرده است که این کشور‌ها بتوانند تلاش خود را برای نبرد با ویروس به سرعت در حال گسترش کرونا افزایش دهند. نکته مهم اینکه در بین کشور‌های منتخب دریافت این وام، نامی از ایران آورده نشده است.
این در حالی است که ایران از حیث درگیری با این بیماری، یکی از بیشترین آمار آلودگی به ویروس کرونا را به نام خود ثبت کرده است. در آسیا نام کشور‌هایی نظیر افغانستان، کامبوج، هند، قرقیزستان، مالدیو، یمن، تاجیکستان و پاکستان دیده می‌شود.

در آمریکای جنوبی نیز نام کشور‌هایی نظیر آرژانتین، اکوادور، هائیتی و پاراگوئه وجود دارد. ایران از صندوق بین‌المللی پول درخواست وام ۵ میلیارد دلاری را کرده است. نبود اسم ایران در بین کشور‌های منتخب دریافت وام، باعث شد که برخی تایید کنند پرونده ایران برای دریافت وام از صندوق بسته شده است.

اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که به‌دلیل وجود چالش هایی، رویه دریافت وام از صندوق بین‌المللی پول طولانی‌تر از سایر کشور‌ها خواهد شد. یکی از این چالش‌ها این است که در سال‌های گذشته ایران و صندوق بین‌المللی پول، همکاری مالی نداشتند؛ اگرچه در سال‌های اخیر هیات نظارتی از صندوق برای بررسی وضعیت ایران با بانک مرکزی همکاری می‌کردند، اما این همکاری به شکل غیرمالی و توصیه‌های اقتصادی بوده است. در نتیجه این موضوع باعث شده که همکاری مالی با ایران نیاز به پیش زمینه‌هایی باشد و فراهم کردن این مقدمات نیاز به زمان دارد.