چشم در چشم بحران/ حمله ۳۰ شوک بیرونی به بورس؛ در ۴ سال اخیر/ ظرف ۳ سال گذشته ۲۱ عامل بحرانزا بازار سهام را تهدید کرده است نمودار بحران های بازار سرمایه
بررسیهای آماری نشان میدهد در طول ۴ سال گذشته بازار سرمایه در مجموع با دستکم ۳۰ بحران بیرونی مواجه شده، که بیش از دو سوم آنها از از مهر ۱۴۰۰ به اینسو رخ داده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، شاخص کل بورس در ۴ سال اخیر فراز و فرودهای زیادی داشته و به جز نیمه اول سال ۹۹ که شاخص تحت تاثیر عواملی چون کاهش نرخ بهره و دعوت مردم برای سرمایهگذاری در بازار سهام ۲۴۱ درصد رشد داشت، در نیمه دوم سال ۹۹ و نیمه اول سال ۱۴۰۰ به ترتیب با افت ۳۴۵ و ۳۳ درصدی روبهرو شد.
روند شاخص در نیمه دوم سال ۱۴۰۰
بررسیهای آماری گویای این واقعیت است که شاخص بورس از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ روند دیگری را تجربه کرده است. چنانکه بهرغم اتفاقات مهم فاندامنتالی همچون آغاز جنگ اوکراین و اثر آن بر رشد تورم جهانی کامودیتیها، تشدید ناترازی انرژی در حوزههای تامین برق و گاز صنایع، رشد نرخ ارز در بازار آزاد و افزایش فاصله بین نرخ دلار در سامانه نیما و بازار آزاد، افزایش نرخ سود سپردههای بانکی از ۱۸ به ۲۳ درصد در زمستان ۱۴۰۱، افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها و پالایشگاهها، انتشار اوراق گواهی ۳۰ درصدی و…، شاخص بورس رشدی ۵۹ درصدی داشته است.
قیمت گذاری دستوری مانع رشد بورس
این اتفاقات درحالی است که موضوعاتی چون قیمت گذاری دستوری و تصمیمات یک شبه مسئولان دولتی مبنی بر افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها، بند س تبصره ۶ قانون بودجه و افزایش نرخ دلار آزاد نیز از دیگر مواردی بود که باعث شد بورس آنطور که باید و شاید نتواند رشد کند و در دستانداز تصمیمات دولتی باقی بماند.
FacebookTwitterEmailاشتراک گذاری