خط ۱۰ مترو تهران به زودي راه‌اندازی می‌شود

مدیرعامل شرکت متروي تهران گفت: در صورت تأمین منابع مالی، خط ۱۰ متروي تهران از اسفند راه‌اندازی مي شود.

0

به گزارش پیام اقتصاد به نقل از شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) نشست خبری مهندس علی امام، مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) با موضوع تشریح اقدامات سال ۱۳۹۹ مترو، صبح روز دوشنبه ۹ تیرماه ۱۳۹۹، با حضور جمعی از اصحاب رسانه، در سالن کنفرانس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران برگزار شد.

علي امام در اين نشست از آغاز ساخت خط ۱۰ متروي تهران تا چند ماه آينده خبر داد و افزود: دليل در اولويت قرار دادن ساخت خط ۱۰ كمبود خطوط ريلي در مسير شرق به غرب شمال تهران است و همچنين سرمايه گذاران مختلفي براي مشاركت در ساخت اين خط اعلام آمادگي كرده اند.

وي در ادامه با اشاره به اين كه. طرح جامع حمل و نقل ريلي براي پايتخت در انتهاي بهمن ۹۸ در شوراي عالي ترافيك كشور به نتيجه رسيد. تصريح كرد: در سال‌های گذشته متروي تهران فاقد طرح جامع مصوب بود واز اين موضوع آسيب ديده بودبه همين دليل نمي توانستيم بدون سند بالا دستي اقدام به ساخت خط جديد مترو كنيم .

وي افزود: شركت مترو تا زمان تصويب طرح جامع حمل و نقل ريلي تهران مطالعات خود را براي آغاز خط جديد انجام داد و به اين نتيجه رسيديم از ميان ۴ خط جديد۸،۹،۱۰،۱۱ و نيز ۲ خط اكسپرس كه قرار است ساخته شود خط ۱۰ از اولويت بيشتري براي ساخت برخوردار است.

مديرعامل شركت مترو با بيان اين كه مقدمات اجرايي ساخت خط ۱۰ و مطالعات آن رو به اتمام است، گفت: خوشبينيم تا چند ماه آينده عمليات اجرايي ساخت خط ۱۰ متروي تهران آغاز شود.

امام با بيان اينكه بر اساس برآوردهاي مالي سال ۹۸ هر خط مترو به صورت متغير ۲۰ تا ۴۰ هزار ميليارد تومان هزينه در بر دارد. افزود: بر اين اساس  خط ۱۰ با ۴۲ کیلومتر طول به بیش از ۲۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد.

وي گفت: اين خط از قنات كوثر آغاز و با عبور از اتوبان شهید بابایی و صدر به سمت نمایشگاه بین المللی تهران ،سعادت آباد ،میدان کاج و میدان کتاب سرازير شده و با عبور از بزرگراه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به منطقه۵ رسیده و پس از عبور منطقه ۲۲ به سمت بزرگراه شهيد خرازی ادامه مسيرداده و از درياچه  چیتگر به سمت وردآورد مي رود. اين ايستگاه با خط ۵ تهران – كرج ايستگاه تبادلي دارد.

مديرعامل شركت مترو با تاكيد بر اين كه محدوديت مالي شركت مترو ما را موظف به تكميل خطوط ۶ و ۷ مي كند، عنوان كرد: لذا خطوط انشعابي كه طر ح جامع در خطوط قديمي پيش بيني كرده است در صورتي ساخته مي شود كه شهرداري مناطق عهده دار هزينه آن باشند.

علی امام در این نشست با اشاره به اقدامات شرکت مترو در سال ۹۸ خاطرنشان کرد: سال گذشته، با وجود کمبود منابع مالی بهره برداری ۱۰ کیلومتر از خط ۶ و ۸ و نیم کیلومتر از بخش شرقی خط ۷ حدفاصل بسیج تا محمدیه محقق شد اگرچه مقرر بود هر ماه يك ايستگاه به بهره برداري برسد كه به دليل نبود منابع مالي عملاً به ۳ ایستگاه منجر شد.

امام گفت: در سال ۹۸ در مجموع ۸ ایستگاه مترو به بهره‌برداری رسيد، اين در حاليست كه در صورت تامین منابع مالی امکان بهره‌برداری از ۱۲ ایستگاه ميسر بود.

برنامه هاي سال جاري شركت متروي تهران
مديرعامل شركت مترو در خصوص برنامه‌های سال جاری شرکت مترو گفت: در حال حاضر ۵۰ میلیارد تومان سرمايه مردم تهران در زیر زمین پایتخت در حال خاک خوردن است؛ لذ اولویت ما تکمیل خطوط نیمه تمام است. در نتیجه توسعه و تکمیل خطوط ۶ و ۷ و نیز توسعه غربی خط ۴ در دستور کار قرار دارد.

مدير عامل شركت مترو با اشاره به اينكه در سال ۹۹ بهره برداري از ۱۲ ايستگاه را در دستور كار دارد، عنوان كرد: برنامه حداقلی شرکت مترو  در سال جاري بهره‌برداری از ۶ ایستگاه خط ۶  و نيز ۵ ايستگاه در خط ۷  است. همچنين افتتاح و بهره برداري از ایستگاه اقدسیه در خط ۳ نيز در دستور کار قرار دارد.

ورود ۲ رام قطار به شبكه متروي تهران و بهره برداري از ۳ پست برق جديد

مدیر عامل شرکت متروي تهران در خصوص تأمین ناوگان مترو نيز گفت: تیرماه سال جاری ۲ رام قطار باقی مانده از پروژه ۷۰ دستگاه  قطار وارد مدار شده و پرونده این پروژه  نيز بسته می‌شود.

امام در خصوص بهره برداری از پست برق قلعه مرغی در خط ۳ ،بخش شرقي خط ۷ و نيز بخش شمالی خط ۶ عنوان كرد: تحریم‌ها و شيوع ویروس کرونا بهره برداری از اين ۳ پست برق را به تاخير انداخت .اميدواريم بتوانيم تا چند ماه آينده از پست برق قلعه مرغي و نيز پست برق شرقي خط ۷ بهره برداري كنيم.

مدیر عامل شرکت مترو در ادامه در ارتباط با اوراق مشارکت بانک آینده عنوان کرد: اوراق مشارکت مربوط به سال ۹۷ در مجموع شامل یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بود كه ۹۱۰ میلیارد تومان آن توسط بانك منتشر شد. اما اين مبلغ از سوي بانك آينده تا كنون به حساب شركت مترو واريز نشده است.

وي با بيان اين كه سازمان املاک شهرداری تهران تا کنون بیش از ۱۰۰ ملک برای وثیقه اوراق مشاركت سال ۹۷ به بانک آینده معرفی کرده است، اظهار كرد: متاسفانه هيچ يك از اين املاك به عنوان ضمانت مورد تاييد بانك آينده قرار نگرفته است .

مديرعامل شركت متروي تهران افزود: وثیقه ۲۰ میلیارد تومانی شهرداري تهران برای آزاد شدن بخشی از این اوراق در دفتر اسناد رسمی توسط بانك آينده پذیرفته شد. با توجه به اینکه باید مبلغ وثيقه ۳۰ تا ۴۰ درصد بیش از مبلغ پرداختي باشد، مبلغ ۱۴/۸ميليارد  ومان از  ۹۱۰ ميليارد تومان اوراق مشاركت  به حساب شهرداري تهران واريز شد.

امام در ادامه گفت: شهرداری کم کم به این نتیجه رسید که از این روش به نتیجه نمی رسد.لذا با همراهی بانک مرکزی، مجوز ضمانت‌نامه بین بانکی از سوي بانك شهر به جای وثیقه صادر شد تا بدين صورت باقيمانده اوراق مشاركت ۹۱۰ ميليارد توماني سال ۹۷ توسط بانك آينده به حساب شهرداري تهران واريز شود. در صورتي كه مشكلي رخ ندهد اين مبلغ پايان هفته سوم تيرماه نقد مي شود.

مديرعامل شركت راه آهن شهري تهران و حومه (مترو ) با بيان اين كه تأمین منابع مالی شرکت مترو براي سال جاري از چند طريق امکانپذیر است، عنوان کرد: بودجه سال جاري شامل۹۱۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت سال ۹۷، یک هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت سال ۹۸ كه  نهايتا تا مهرماه جاري باید نقد شود و نیز ۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بودجه شهرداري تهران براي مترو است كه ۸۰۰ ميليارد تومان آن نقد و مابقي غير نقد است.هر چند كه با توجه به چالش مالي در شهرداري تنها اميدوار به تحقق ۵۰ درصد از اين مبلغ هستيم.

امام خاطرنشان كرد: در چنين شرايطي تنها نسبت به درآمدی که شرکت مجتمع های ایستگاهی تامین مي كند، امیدوار هستيم. این شرکت با برنامه ریزی هایی که انجام داده امکان تحقق مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان منابع مالی را برای شرکت مترو دارد.

مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) تاکید کرد :امیدواریم در صورت تحقق این منابع ۷ کیلومتر مسير شامل ۱۲ ایستگاه مترو در سال ۹۹ به بهره برداری برسد .

پاسخ به ظهار نظر رئیس شورای اسلامی شهر تهران

وي در پاسخ به سوالی در خصوص اظهار نظر رئیس شورای اسلامی شهر تهران در خصوص ساخته نشدن حتی یک کیلومتر تونل در سال‌های اخير عنوان کرد: حق با ايشان است. در ابتدای دوره مدیریت شهری جديد مقرر شد منابع محدود مترو براي تكميل خطوط ۶ و ۷ هزينه شود.

امام تاكيد كرد: نبايد از صحبت هاي رئيس محترم شوراي شهر اينگونه برداشت كرد كه در سال هاي اخير  حتي يك كيلومتر تونل حفاري نشده است.در توسعه جنوبي خط ۶ كه اواخر دوره مديريت شهري قبل آغاز شد ۸۰۰ متر حفاري صورت گرفته بود كه در سال هاي اخير از ايستگاه دولت آباد تا ايستگاه حرم عبدالعظيم حسني ۲۹۰۰ متر ديگر با وجود اين كه منابع مالي خاصي براي اين بخش پيش بيني نشده بود، حفاري شد.

مدير عامل شركت مترو با بيان اين كه توقع رئيس شوراي شهر به عنوان نهاد بالادستي شركت مترو براي آغاز ساخت خط جديد مترو در شرايط فعلي كاملا به جا است، اظهار كرد: اين امر از سوي ما جدي گرفته شده است. براي عملياتي شدن آن بايد چند موضوع محقق مي شد. مصوبات بالادستي اولويت شركت مترو براي آغاز هر پروژه جديد است و اسناد بالا دستي از ديد ما طرح جامع و مصوبات شوراي اسلامي شهر تهران است.

وي در پاسخ به سوالی در خصوص جایگاه دولت در تامین منابع مالی شرکت مترو عنوان کرد: بر اساس مصوبات قانوني ۵۰ درصد هزینه های ساخت مترو باید بر عهده دولت باشد . اما اين سهم هر سال رو به كاهش بوده است. همچنین۵۰ درصد سهم اوراق مشارکت و تأمین فایناس نيز بر عهده دولت است كه  با توجه به تحریم ها در سال‌های اخیر تعداد بسيار محدودي از فاينانس ها براي شركت مترو محقق شده است.

امام با اشاره به این که در سال ۹۸ در مجموع ۱۵ درصد از بودجه مصوب براي متروي تهران از سوی دولت محقق شد، اظهارکرد: همچنین قانون حمایت از توسعه حمل و نقل عمومی دولت که بر اساس آن باید سالانه ۴ هزار میلیارد تومان به  حمل و نقل عمومی درون شهری اختصاص يابد نیز محقق نشده است اين در حالی است که در صورت پرداخت این وجوه از سوی دولت می توانیم حداقل بدهی‌، سود و جريمه سنگین سنواتی۳۰ ساله مترو به سيستم بانكي كشور را كه تا انتهاي سال  ۹۸ شامل ۲۴ هزار میلیارد تومان مي شود، پرداخت کنیم.
مديرعامل شركت متروي تهران گفت: در اين ميان خوشبختانه  ۱۶۰ ميليارد تومان سهم متروي تهران از قانون بهينه سازي مصرف سوخت به حساب شركت بهره برداري متروي تهران واريز شد.
رفتنم شايعه است
مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه ( مترو) همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال برکناری اش از سمت مدير عاملي شركت مترو تاکید کرد: تصور مي كنم به دليل اين كه سال پاياني دوره مديريت شهري است اين گونه شايعه هاي نادرست و بعضا بداخلاقي ها وجود دارد. بنده اين موضوع را تكذيب مي كنم.

آخرين اخبار متروي پرند

وي در خصوص وضعیت مترو پرند در سال جدید عنوان کرد: مترو پرند از جمله پروژه هایي است كه ساخت آن از  سنوات گذشته بر عهده شرکت مترو قرار گرفت. اين مسير از تهران تا شهر جديد پرند شامل ۵۰ کیلومتراست .

مدیر عامل شرکت مترو با بيان این که۳۱ کیلومتر از اين مسير تا فرودگاه امام خميني ( ره) در سنوات گذشته  به بهره برداری رسیده است، عنوان کرد:  هر چند استفاده قابل توجهي از اين بخش نمي شود. تنها با ساخت ۱۹ کیلومتر باقيمانده اتفاق خوبي كه بايد براي مردم پرند و تهران رخ مي دهد زيرا ساخت مترو پرند به عنوان یکی از کانون های جمعیتی پیرامون تهران تاثیر به سزایی در کاهش ترافیک تهران دارد. از سوي ديگر تردد را براي مردم پرند كه براي كار به تهران مراجعه مي كنند بسيار آسان مي كند.

امام با تاكيد بر اين كه از منابع متروي تهران براي ساخت متروي پرند هزينه نمي شود، عنوان کرد: از سوي ديگر بودجه مورد نياز براي ساخت متروي پرند بودجه كلاني است كه قطعا با منابع دولتي تامين نمي شود.  لذا طی گفتگو و مذاکره با مدیرعامل عمران شهر جدید مقرر شد از طریق بودجه غیر نقد و نیز منابع شهر پرند تا پایان سال اتفاقات خوبی در این بخش بیفتد.

وي افزود: با هزينه كرد ۳۰۰ ميليارد تومان براي رفع نقص مسير تهران تا فرودگاه امام خميني ( ره) و نيز ۷۰۰ ميليارد تومان براي ساخت مسير فرودگاه امام خميني ( ره) تا شهر پرند، پرونده اين پروژه بسته مي شود.

ايستگاه هايي كه در سال ۹۹ افتتاح مي شود

مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو ) در ادامه با اشاره به مبالغ دریافتي این شرکت از ابتدای سال جاری خاطر نشان کرد :در ۳ ماهه ابتدایی سال جاری در بخش نقدي ۸۰ میلیارد تومان به شرکت مترو تزريق شده اما با جلسات متعدد و پیگیری‌های که شخص شهردار تهران داشته اند امیدواریم در ادامه سال به لحاظ تأمین منابع مالی اتفاقات خوبی در شرکت مترو بیفتد .

امام با اشاره به بهره‌برداری از ایستگاه برج میلاد به عنوان اولین ایستگاهی که در سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد، عنوان کرد: این ایستگاه و نیز ورودی مستقل ایستگاه نواب در خط ۷ شهریور ماه سال جاری به بهره برداری می رسد.

مدیر عامل شرکت مترو در ادامه با اشاره به اینکه برنامه بهره‌برداری از ایستگاه‌های تربیت مدرس، شهرک آزمایش، مرزداران، یادگار امام ،اشرفی اصفهانی و شهيد ستاری در خط ۶ مترو برای سال جاری  در دستور كار قرار دارد، عنوان کرد: همچنین ایستگاه های برج میلاد، شهيد محلاتي، قيام و آهنگ و ورودی مستقل نواب در خط ۷ نيز در سال جاري به بهره برداري مي رسد. افتتاح ايستگاه اقدسيه در خط ۳ نيزتا آبان ماه   جاري در برنامه قرار دارد.

او تاكيد كرد در صورتي كه بودجه سال گذشته شهرداري تهران براي مترو به صورت كامل محقق مي شد ۹ ايستگاه از ايستگاه هاي ذكر شده تا كنون به بهره برداري رسيده بود. اما تنها ۴۲ درصد از بودجه سال گذشته شهرداري  به متروي تهران پرداخت شد.

مدیر عامل شرکت مترو در پاسخ به سوالی در خصوص سود اوراق مشارکت سال ۹۷ که تاکنون از سوی شهرداری تهران پرداخت شده است، عنوان کرد: شهرداری تهران تا پایان اسفند ۹۸ در مجموع ۷۵ میلیارد تومان سود اوراق مشارکت را پرداخت کرده است این در حالی است که برای سال جاری نیز سود این اوراق باید پرداخت شود.

امام در ادامه در خصوص ساخت پایانه آزادگان عنوان کرد: در سال گذشته مناقصه ساخت این پایانه برگزار و آخرین مراحل مبادله قرار داد ساخت آن در حال انجام است .

وي در  ادامه افزود:  بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته امیدواریم بتوانیم حداقل فاز اول این پایانه و پارکینگ های آن را به بهره‌برداری برسانیم اما تکمیل ساخت پایانه آزادگان  در سال ۱۴۰۰  محقق می شود.

امام همچنين در پاسخ به سوالي پيرامون فرسودگی ناوگان متروتهران و کمبود ناوگان عنوان کرد: از سختی هایی که شرکت بهره‌برداری برای خدمات رسانی به شهروندان در پیش دارد مطلع هستيم. در سنوات گذشته تلاش کردیم بتوانیم بخش عمده‌ای از ساخت واگن را بومی‌سازی کنیم اما همچنان در برخي بخش ها وابسته به خارج از کشور هستیم كه البته تحریم‌ها کار ما را در این خصوص دشوار کرده است.

مدیر عامل شرکت مترو در ادامه افزود: سال گذشته کمیته ساخت داخل در شرکت مترو راه اندازی شد.تلاش ما بر افزايش سهم داخل و توليد واگن ملي است اما با توجه به اینکه شرکت واگن سازی تهران ۲شریک چینی دارد هر گونه اقدام برای ساخت واگن ملی از سوی اين شرکت ها با مانع مواجه می شود زیرا آنها منافع خود را در نظر می گیرند.

وي افزود: راه حل ما براي اين موضوع راه اندازي يك شركت داخلي براي توليد واگن ملي است.
امام در ادامه  در خصوص تزريق ناوگان جديد به متروي تهران خاطرنشان كرد: بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد  در سال ۹۵ دولت موظف به تامین۲ هزار دستگاه واگن برای کلان شهر ها شد كه يك هزار و ۵۰ دستگاه آن متعلق به تهران است  اما تاکنون محقق نشده است.اين در حالي است كه نهايتا در مدت زمان ۳ سال بايد اين واگن ها به كلان شهر ها تحويل داده مي شد.

مديرعامل شركت راه آهن شهري تهران و حومه (مترو) عنوان كرد: نهايتا پس از طي مراحل اداري پيچيده فرآيند ساخت ۶۳۰ دستگاه از يك هزار و ۵۰ دستگاه واگني كه دولت بايد به تهران بدهد در چين آغاز شد. قطعا در كشور چين نيز روند اداري خاص آن كشور براي ساخت واگن بايد طي شود. مديرعامل متروي تهران اظهار كرد: خوشبین هستيم كه از  سال ۱۴۰۱ روند تحویل  ۶۳۰ دستگاه واگن به تدریج آغاز شود. همچنين در تلاش برای انعقاد قرارداد با چین برای تامین ۱۰۵دستگاه واگن هستيم.
امام در پاسخ به سوالی در خصوص مناسب سازی مترو تهران برای افراد کم توان خاطرنشان كرد: شهر تهران شهر مناسبی برای افراد معلول و کم توان نيست. در همين راستا جا داشت شركت مترو فعاليت بيشتري در اين حوزه داشته باشد. اما ضمن آنکه در تلاشیم تمامی ایستگاه‌ها همراه با پله برقی و با وجود کمبود منابع مالی همراه با آسانسور به بهره برداری برسد در سال گذشته مناقصه تامین ۴۲ دستگاه آسانسور برای خطوط  ۲ و ۴ به عنوان۲ خط قدیمی برگزار شد. این موضوع بیانگر تلاش ما برای مناسب سازی ایستگاه های قدیمی است.
مدیر عامل شرکت مترو در پاسخ به این سوال که چرا تجهیزات مترو از چند شركت خاص تامین می‌شود، عنوان کرد : در دوره فعالیت بنده تاکید بر این بود كه  تمام قراردادها از طریق مناقصه عمومی انجام شود و ترک تشریفات به صفر برسد. اما برخی از قراردادها مربوط به سنوات گذشته است و تامین برخی از تجهیزات بر عهده پیمانکار ها است.
مدیر عامل شرکت مترو در پاسخ به سوالی در خصوص راه های جذب سرمایه گذار براي ساخت مترو، اظهار كرد: مترو صنعت سودآوري برای سرمایه گذار نیست و در تمام کشورهای دنیا بيشتر دولت ها هزینه ساخت آن را تقبل کرده اند.
وي ادامه داد: در موارد محدودی در ۲ دهه گذشته در قالب روش BOT ساخت مترو در دنیا انجام شده است، ما  نيز نمی‌گوييم  نسبت به این روش تمایلی نداریم اما معمولاً هزینه های ساخت مترو به گونه ای است که بخش خصوصی رغبتی به مشارکت ندارد.
امام  با اشاره به اینکه سیاست کشور ما بر اقتصاد یارانه اي است، عنوان کرد: در چنین اقتصاد هایی امكان ايجاد جذابیت برای سرمایه‌گذار منتفی است. در نتیجه تنها گزینه برای سرمایه گذار مجتمع های ایستگاهی است که از سال ۹۸ احياء شد . ما نيز امید زیادی به درآمدزایی این شرکت برای سال جاری داریم.
او با اشاره به تبصره TOD  مبني بر اختصاص درآمد شعاع ۳۰کیلومتری ایستگاه های مترو برای توسعه خطوط  اظهار كرد: اين تبصره یکی از گزینه‌های درآمدزا برای شرکت مترو است که بر اساس رایزنی‌های صورت گرفته امیدواریم تراکم های متفاوتی در شعاع۳۰  کیلومتری ایستگاه های مترو اختصاص یابد تا بتواند درآمدزایی بیشتری براي شرکت مترو داشته باشد.
مدیر عامل شرکت مترو با اشاره به راه اندازی بخش سرمایه‌گذاری در شرکت مترو از سال گذشته عنوان کرد : امیدواریم بتوانیم در ساخت خط ۱۰ مترو استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذار را برای ساخت خطوط مترو محقق کنیم.
امام در پایان در پاسخ به سوالی در خصوص امکان ورود شرکت مترو به بورس عنوان کرد: معمولا شرکت های سودآور به بورس وارد می شود اما شرکت مترو  طي سال هاي گذشته يك شركت زيان ده بوده است. تنها امکان ورود مترو به بورس زمانی  ميسرمی شود که این شرکت به هلدینگ تبدیل شود.